Grönt Liv

Christian & Margaretha Odberger i Rågdalens Skogsträdgård
Undervisning i Permakultur för skolor & förskolor, i någon av våra Skogsträdgårdar, eller på er skola Foto: Margaretha Odberger Copyright: Naturskolan 2020
Design av ätbara landskap och allmänna platser för rekreation. Projekt i park & utemiljö, vi samarbetar med universitet, föreningar & kommuner Foto: Fotograf, Sofie Selling Copyright: S.S 2020
Kursverksamhet & Konsultation i Permakultur för trädgårdsföreningar, hyresgästföreningar & företag Foto: Fotograf, Sofie Selling Copyright: S.S. 2020
Plantskoleverksamhet & undervisning om Skogsträdgårdsväxter Foto: Martin Gustavsson, 2009
LAND (Learning, Activity, Network, Demonstration) Visning & Rundvandring på vår permakulturdesign, en plats i utveckling Foto: Christian Odberger, 2015
Design & plantering i Din trädgård Copyright: C.O.

Välkommen till Grönt Liv!

Vi lär ut, designar & planterar med Permakultur sedan 2009. Grönt Liv förmedlar även Skogsträdgårdsväxter & ätbara perenner - och mycket mera. Var med och rädda världen med Permakultur!

Helgkurs hos dig

Vill du göra om din trädgård? Vi kommer och håller kurs hemma hos er!

Helgkurs hemma hos dig

Trädgårdsdesign

Vi erbjuder rådgivning och skapar en design i er trädgård. Grönt Liv samarbetar med skola, förskola, universitet, föreningar och kommunen.

Mer om trädgårdsdesign

Föredrag

Vi undervisar brett inom ämnet Stadsodling, Permakultur och Självhushållning.

Mer om våra föredrag

Om lärarna

Christian och Margaretha Odberger undervisar på Stockholm Universitet, håller egna kurser i
trädgårdsdesign, arbetar som föredragshållare samt är aktiva inom olika ideella odlingsnätverk.
De har sedan 2009 på fulltid levt sina liv enligt Permakultur och har kontinuerligt omvandlat sina liv och den lilla 30-talsvillan de bor i (kurslokalen) till ett besjälat, mer hållbart och belysande permakulturexempel. Deras kall är att arbeta för omställning och tror på att detta främst sker inifrån, genom kunskap och insikt. I grunden har de universitetsutbildning inom Miljö- och hållbar utveckling.

Om oss

Företaget Grönt Liv arbetar i Sverige och Norge med att i första hand utbilda inom ämnet Hållbar Utveckling via Föreläsningar och Kursverksamhet för vuxna och barn. I andra hand utförs Trädgårdsdesign och drivs plantskoleverksamhet inriktad på ätbara perenner.

Margaretha Odberger Stuguland startade Grönt Liv HB år 2013 och har tillsammans med Christian Odberger drivit en växande verksamhet sedan dess. De är utbildade inom Hållbar Samhällsutveckling och är även Diplomander inom Permakultur. Christian och Margaretha arbetar bland annat på Stockholms Universitet och den Naturgeografiska Institutionen, var de undervisar på sommarkursen: Stadsodling, planering, miljö- och hälsa. Som privatpersoner driver de flera ideella projekt, bland andra Rågdalens Skogsträdgård & Skogsträdgården vid Stockholms Universitet. Hemmet är en visningsträdgård, skapad med permakulturdesignmetoder. I ryggsäcken ligger många års erfarenhet av att hålla workshops i stadsodling med nätverket, tillväxt.org (start 2009), umgänge i odlingskretsar och praktisk erfarenhet av Agroforestry och Skogsträdgårdsodling.

Vad är Permakultur, Skogsträdgård & Agroforestry?

Permakultur är en samling designprinciper för att skapa hållbar samhällsutveckling på alla plan. Skogsträdgården är en slags Agroforestry, en odlingsform där man inkluderar träd i odlingen. Man designar efter platsens förutsättningar och väljer omsorgsfullt ett markskikt av perenna och självsående växter. Odlingsformen används inom Permakultur och är giftfri. Förutom en delikat, varierad skörd binder Skogsträdgårdens jord och växter även koldioxid och skapar biologisk mångfald på platsen.

Odling i varmt klimat...

Nedan har vi länkat ut till vår kanal på Youtube, Gront Liv. Här visas hur man gör upphöjda odlingsbäddar direkt i gräsmattan, skapar sin egen Komposttoalett och arbetar på en Ekologisk gård i Sri Lanka. Låt dig inspireras!

Vår Youtube-kanal