Grönt Liv

perennials and annuals in june.. Foto: M.O. 2017
Wooden cabin in June 2018, part of our collective-living Foto: M.O. 2018
Backside entrance to the garden Foto: M.O. 2018
Main house with herb-gardenbeds and our yellow plum tree Foto: M.O. 2018
Reningsdamm för gråvatten från handfat & utomhus-dusch Foto: Margaretha Odberger 2020 Copyright: 2020
Outdoors shower Foto: Margaretha Odberger Copyright: 2020
Lounge in our garden Foto: M.O. 2020

Hemmaträdgården, Rostvingevägen 38 i Huddinge

Under 2018 blev detta ett LAND-learner Center, det betyder att vi visar upp ett antal kriterier för hur Permakultur ser ut i praktiken. Här kan man besöka oss och komma på visningar, vi håller öppet minst 12 gånger per år. Se en Permakulturdesign IRL & Stockholmsområdets första Skogsträdgård (grundad 2009). Se bilder och boka nedan.
- Nyfiken på LAND? Se länken nedan...

Här bor vi på drygt 130 kvadrat i ett kollektiv med 3 familjer just nu (2021). Vi arbetar med att återcirkulera näringen i kretslopp och odlar mat som vi mår bra av. Vi delar på hyran och alla utgifter, har städschema och gemensam matlagning. Odlar numera mest fleråriga grönsaker och använder oss av metoder som är helt giftfria. Odlingen är lättskött och tar inte många timmar per säsong att underhålla, bl.a. eftersom vi använder oss av Permakulturens metodik och vill ha fritid över att ligga och filosofera i gräset... Våra rum ligger ute på Airbnb när de är lediga & vi har besök av voluntärer (wwoofing-nätverket) under sommaren. Därför träffar vi regelbundet människor från hela världen - och har en unik chans att sprida kunskap om Permakultur, lära oss av varandra och utbyta tjänster.
Välkommen att besöka oss!

- Vill du veta med om LAND?

- Boka en vising i hemmaträdgården & Rågdalens Skogsträdgård via facebook?

Upphöjda odlingsbäddar Foto: C.O.
Vi bjuder in till visningar och kursverksamhet Foto: Mitt i Huddinge
Laga mat från egen trädgård och skog Foto: Margaretha Odberger

Om oss

Företaget Grönt Liv arbetar i Sverige och Norge med att i första hand utbilda inom ämnet Hållbar Utveckling via Föreläsningar och Kursverksamhet för vuxna och barn. I andra hand utförs Trädgårdsdesign och drivs plantskoleverksamhet inriktad på ätbara perenner.

Margaretha Odberger Stuguland startade Grönt Liv HB år 2013 och har tillsammans med Christian Odberger drivit en växande verksamhet sedan dess. De är utbildade inom Hållbar Samhällsutveckling och är även Diplomander inom Permakultur. Christian och Margaretha arbetar bland annat på Stockholms Universitet och den Naturgeografiska Institutionen, var de undervisar på sommarkursen: Stadsodling, planering, miljö- och hälsa. Som privatpersoner driver de flera ideella projekt, bland andra Rågdalens Skogsträdgård & Skogsträdgården vid Stockholms Universitet. Hemmet är en visningsträdgård, skapad med permakulturdesignmetoder. I ryggsäcken ligger många års erfarenhet av att hålla workshops i stadsodling med nätverket, tillväxt.org (start 2009), umgänge i odlingskretsar och praktisk erfarenhet av Agroforestry och Skogsträdgårdsodling.

Vad är Permakultur, Skogsträdgård & Agroforestry?

Permakultur är en samling designprinciper för att skapa hållbar samhällsutveckling på alla plan. Skogsträdgården är en slags Agroforestry, en odlingsform där man inkluderar träd i odlingen. Man designar efter platsens förutsättningar och väljer omsorgsfullt ett markskikt av perenna och självsående växter. Odlingsformen används inom Permakultur och är giftfri. Förutom en delikat, varierad skörd binder Skogsträdgårdens jord och växter även koldioxid och skapar biologisk mångfald på platsen.

Odling i varmt klimat...

Nedan har vi länkat ut till vår kanal på Youtube, Gront Liv. Här visas hur man gör upphöjda odlingsbäddar direkt i gräsmattan, skapar sin egen Komposttoalett och arbetar på en Ekologisk gård i Sri Lanka. Låt dig inspireras!

Vår Youtube-kanal

Kontakt

Telefon: 0046-738045039

E-post: margaretha.stuguland@yahoo.com

Vill du träffa oss?

Förutom vår kursverksamhet så är vi på utlämningar på REKO-ringar regelbundet, Liljeholmen, Skarpnäck, Hökarängen, Huddinge och Älvsjö. Där kan man träffa oss och ställa frågor om allt från Permakulturträdgårdar till vilda växter!
Vi erbjuder även guidade rundturer för grupper/drop-in i vår Permakulturträdgård och Skogsträdgård, samt Naturvandringar då vi guidar i vilda växter.

Kontakta oss gärna för bokningar eller klicka dig vidare till Rågdalens skogsträdgårds ideella förening på Facebook och kom på drop-in & Naturskola? Vi håller öppet tio förmiddagar under året.
Välkommen!

Mvh. Christian och Margaretha

Rågdalens Skogsträdgård 2022